A bathroom in navy and brass

By Jo Sangster
January 6, 2021

Jo Sangster, from Ripples London, remembers the bathroom project that she is most proud of

This project was to fully renovate the family bathroom as part of an ongoing update of the client’s Victorian terraced house in Reigate, Surrey.

The brief was to create a new family bathroom to replace the existing outdated scheme which was very beige with poor use of space.  The clients wanted it to be practical yet design led, based around their favourite colour combination of navy, white and brass (she even came in wearing those colours) The aim was to make the room lighter and brighter with a much better use of the space. To be sympathetic to the Victorian surroundings yet giving the room a slight modern industrial twist, bringing the old in with the new.

This is one of my most memorable projects for a variety of reasons. First of all, the clients were a real pleasure to work with and we got on well and were on the same page from day one. They came in with a clear vision of what they wanted for the space in terms of colour and overall style but were also looking to us for advise on the overall design layout and final product specification. Style wise this bathroom is right up my street which, as a designer, I think always helps.

This design also gave me my first finalist nomination at the KBB Retail & Design awards 2018 for Bathroom Design between £10-25k. This at the time was the highlight of my career so far in the bathroom industry. Although previously I had pieces in magazines and newspapers, this form of recognition was amazing.

We feature this bathroom on our Ripples website gallery and since being online it has been referenced by many of my clients and to other designers throughout the group on a regular basis. A client of ours recently wanted an exact replica of the design in both their main bathroom and cloakroom.

The design has also been used on a supplier’s website, brochure and on the front page of one of our own Ripples brochure. It fills me with so much pride to see one of my designs out there in the world and still looking great and proving popular a few years down the line.

Although being a pleasure to work on, it did have its own issues pre-installation. Many were resolved with clever design features – to hide unattractive boxing, pipework that could not be moved and a very wonky floor.

From this project I’ve learnt to be bold but that attention to detail is key. I’ve also learnt to always listen to the client’s vision, whilst maintaining control as a designer to ensure the best end result is achieved.

Tags: