A well-balanced kitchen in France

By Jo Weaden
January 16, 2020

With views across the Sainte-Victoire mountain, the open-plan living space combines a modern and airy kitchen featuring sculptural elements, that has been designed and made by Charlotte Raynaud Hegenbart and Menuiserie Hegenbart.

The recently completed scheme from French custom kitchen company Hegenbart marries contemporary design with graphic forms, creating a bright space with an island unit that gives the appearance of balancing on one end.

The personal living area creates a warm and welcoming feel that encourages socialising within the private house in the South of France. The island unit merges the kitchen into the dining area and the living room.

Acting as storage and a dining table for three, the flexible module also allows the chef to prepare meals in the company of others while interacting with their guests.

Designer Charlotte Raynaud Hegenbart wanted to create an island that was unlike any other. With its contours and mixed materials, the design is clean and fresh with the unit taking centre stage as it appears to float due to the mirrored front.

Hi-Macs was chosen for the island’s curved shape due to the ability to thermoform the material into the desired form. It also contains six drawers that house dishes – these are placed both near the dishwasher and the dining area for ease of movement around the space.

A Hi-Macs worktop and splashback have been added across the rest of the kitchen to unify the space. Both surfaces have been made from the company’s Crystal Beige colour, part of  its Classic Collection, and span a length of 4.6 metres without joints.

To bring together the feeling of a contemporary and light-filled room, Hegenbart introduced bleached natural oak.

The light wood appearance of the cupboards have been finished with an ultra-matt lacquer, preserving the natural hue of the timber. Its grain flows smoothly along the full length of the units.

Along one side of the room, a full-height, glossy white floor-to-ceiling unit houses pantry drawers, a combined refrigerator and freezer, a stacked oven, and a microwave from the Swiss brand V-Zug.

A Novy ceiling hood has been embedded into the ceiling and is connected directly to the stovetop.

The limited area has been transformed into an expansive and functional kitchen, with a spacious feeling that stretches beyond the actual dimensions of the room.

Image credit: Denis Dalmasso