Enjoy the views across Mumbai’s bay

By Jo Weaden
October 3, 2019

A lavish sea-facing apartment in Walkeshwar, India, looks over the Mumbai ‘Queen’s Necklace’ coast, named after the sparkling lights of the bay. A multitude of materials, colours, textures and fabrics have been used throughout the property to create an ornate aesthetic with geometric detailing.

Mumbai-based architecture and interior design company ZZ Architects is the creative force the maximalist four-bedroom property’s interior. It features curves and free flowing forms that softens the grid shaped layout of the apartment. The property incorporates large windows with minimal frames to allow unobstructed extensive views, because of this “the challenge was to make this apartment feel more intimate,” say Krupa Zubin and Zubin Zainuddin, principal architects at ZZ Architects.

The living room presents a combination of mosaics, polished surfaces and plush textures united together by gold accents. The Eden coffee tables by Boca do Lobo sit at the heart of the room and are made of polished casted brass, with a delicately engraved top exposing the pattern of a tree. “Intimate sofa arrangements from Fendi ensure a sense of closeness and connection with the guests in the formal living room,” remark Zubin and Zainuddin. Behind the sofas, a piano sits in the corner of the room overlooking the scenic views. “The spectacular floor finished with a customized marble and glass colibiri pattern takes centre stage and works as a metaphorical rug to make the space more connected,” continues Zubin and Zainuddin.

The dining room echoes the aesthetic of the lounge, enjoying the same sweeping views of the bay with a brass Fortuna table illuminated by a bespoke chandelier that cascades overhead. The table by Boca do Lobo from Covet House adds to the rich textures of the room with its tree ringed engraved golden top.

Concave and convex forms outline the kitchen’s layout, with a matt glass central island that is accompanied by a variety of bar stools. The units and tops have been finished in a white tone that is complemented by a striped marble floor.

The master bedroom features a few main focal points, “notice the defragmentation of the typical bathroom layout by positioning the shower cubicle as a cast glass finished enclosure almost in the middle of the space,” says Zubin and Zainuddin. Though the Roberto Cavalli curved bed with a patchwork headboard takes centre stage within the room, it has been “aligned perfectly to reveal a stunning view of the sea and the skyline across,” adds Zubin and Zainuddin.

www.covethouse.eu
www.robertocavalli.com

Image credit: COVET HOUSE or www.covethouse.eu