Family, friendship and food

By Matt Balmer
July 19, 2019

July 2019

by Jo Weaden

A place to celebrate family, friendship and food was the brief for this expansive bespoke kitchen designed and handcrafted by Martin Moore. The newly completed project features a walk-in pantry, a freestanding butler’s cupboard and an island unit. The space has been created for socialising and entertaining, with plenty of storage for the client, who has an Argentinian and Italian background and loves to cook.

The scheme sits within a new extension, opening up the back of the house to create a large cooking, living and entertaining area. “The kitchen occupies around one third of the space and the client wanted it to look and feel like a family kitchen at the heart of the house,” says Martin Moore designer Andrew Wartnaby. Due to the size of the project, it was delivered in three stages: first the main kitchen, followed by the walk-in pantry and finally the butler’s cupboard.

The client requested an open concept with a friendly environment to create an inviting space. The layout accomplished this with its large multi-purpose island taking centre stage. “Masses of storage were a necessity and drawers were her strong preference,” comments Wartnaby. “Two sinks were also on the list – one on the large island, which was her starting point for the kitchen, and a second one just to the right of the cooking zone with a boiling-water tap to create a tea and coffee making area.” The cooking zone spans the length of one wall, surrounded by the larder on one side and a doorway on the other.

Glass-fronted cabinets display the crystals the client collects, which are enhanced by the interior-lit cabinets lined with glittering silver fabric. The client selected a characterful piece of Bianco Eclipsia marble for the island worktop, complemented by the white quartz used elsewhere. The cabinetry units are hand-painted in soft neutrals and with minimal detailing. The bold cobalt blue used for the island and the interior of the butler’s unit add a vibrant flare that has been reflected in the upholstery. The base units and drawers are lined in walnut that echoes the dark tones of the wood used in the larder.

“The overall feeling had to be simple, uncluttered but ultra-luxurious, with an emphasis on natural textures and colours,” says Wartnaby. This has been achieved through the combination of appealing materials and understated details, finished with elegant lighting and splashes of colour.

martinmoore.com